Privat(e)

8.–26. 4. 2003
Galerija P74, Ljubljana
Kustos: Tadej Pogačar

Tadej Pogačar
Privat(e)

Tema s katero se Sašo Vrabič ukvarja zadnja leta je problematizacija zasebnega in izpostavljanja le-tega javnosti, javnemu pogledu. Projekt Privat(e) prevprašuje sfero “privatnega” in ga sooča z javnostjo. Že v projektih “Zvočnih slik”, “Nedelja za Bežigradom”,”Vogue” in “Veliko pričakovanje”, je Vrabič prevzemal mesto skritega opazovalca, voajerja.

“Stanja nadzorovanja in kontrole v sodobnih zahodnih družbah, ki poteka s pomočjo sodobnih telekomunikacijskih sredstev (internet, mobilni telefon ipd.) sproža spontane reakcije obrambe: “človeka sili v eskapistični odmik, v privatno, v svoj lastni svet”, poudarja Vrabič. V projektu Privat(e) je Vrabič mesto opazovalca radikaliziral. Lotil se je konceptualnega beleženja vizualnih in zvočnih senzacij v zasebnem okolju svojega stanovanja, zaprtega intimnega prostora.

Interaktivna, intermedijska instalacija vsebuje slike vizualnih podob, ki so nastale po motivih video ter fotografskih posnetkov. Element določenih slik so kratki zvočni zapisi. Drugi del postavitve tvori avdio/video instalacija, ki jo sestavljajo video projekcije in zvočni segmenti, posneti na opazovani lokaciji, ter read-made video igra. Ta instalacija predstavlja primer radikalno – subjektivnega pogleda na zasebni mikrokozmos življenja v lastnem domu in življenju.

Postavitev je spremljala posebna edicija – mini glasbena zgoščenka z originalno glasbo, v 20 izvodih.

 

 

Zvočni zapis

Video deli iz projekta:
← Test

← Privat(e)

TV reportaža: